Edukacija

Preporuke za ishranu tokom primene lekova iz grupe kortikosteroida
Šta su kortikosteroidi?

Kortikosteroidi su lekovi koje zovemo steroidnim hormonima. To su sintetički proizvedeni hormoni i koriste za lečenje različitih patoloških stanja kod ljudi. Dele se na Glukokortikoide i Mineralokortikoide, a priridni glukokortikoid je kortizol koji luči nadbubrežna žlezda.
Mogu se primeniti lokalno u vidu aerosola- inhalirati, krema za kožu , kapi za oči iili nos, davati u vidu tableta, lokalno u zgobni prostor , intravenski i intramuskularno.
Lekovi iz grupe kortikosteroida koji se u većini slučajeva koriste u neurologiji su : Methotrexate (INN), MTX, Nirypan, Dexason, Lemod solu. Lemod depo, Pronizon, Hidrokortizon, Diprophos i dr.

Kako kortikosteroidi deluju na organizam?

Glukokortikoidi imaju dejstvo na metabolizam glukoze, proteina i masti, a takođe i dugoročno prilagođavanje organizma na stresne situacije.
Mineralokortikoidi učestvuju u regulaciji koncentracije elektrolita u organizmu (natrijum, kalijum), a glavni predstavnik je aldosteron, hormon koji pojačava resorpciju natrijuma u bubrežnim kanalićima i izbacivanje kalijuma u urin.
Na imunološki sistem deluju ubrzo nakon davanja, koriste za postizanje brzog kliničkog poboljšanja pre nego što počnu da deluju drugi lekovi. Kortikosteroidi se koriste za lečenje inflamatornih i autoimunih poremećaja. Oni poboljšavaju stanje imunološkog odgovora.
Pored značajnih terapijskih efekata koje imaju, mogu dovesti i do pojave većeg broja neželjenih efekata, posebno kada se dugotrajno uzimaju. Njihova upotreba van nadzora lekara može dovesti do neželjenih reakcija, jer deluje hormonski, pretežno u pogledu adrenalina (poremećaj adrenalina može izazvati srčane smetnje). Zato se primenjuju u samo u težim slučajevima, i obično terapija traje relativno kratko uz nadzor lekara.

Zašto je važno voditi računa o količini soli u hrani, dok ste na kortikosteroidnoj terapiji?

Ukoliko su vam propisani lekovi iz grupe kortikosteroida, potrebno je da smanjite količinu soli u ishrani. Svi kortikosteriodi utiču na metabolizam ugljenih hidrata, proteina i lipida, kao i na balans vode i elektrolita. Previše soli pojačava osećaj žeđi kao i količinu tečnosti u organizmu što može dovesti do pojave edema (otoka ) kao i povišenog krvnog pritiska.

Korisni saveti :

Prilikom kuvanja dio soli zamijenite biljnim začinima : peršun , biber, ren, beli i crni luk, aleva paprika, bosiljak mirođija, đumbir , limunov sok, …
Eksperimentišite sa začinima, prelistajte neki kuvar i uživajte u novim ukusima.
Sklonite slanik sa stola.
Ne koristite vegetu, začin C i slične gotove začine.
Izbegavajte kupovinu i korišćenje prerađene hrane i gotovih proizvoda kojima je dodata so.
Prilikom kupovine gotovih proizvoda, pročitajte njihov sastav i dajte prednost priozvodima bez dodate soli.
Izbegavajte kioske sa brzom hranom.
Na, poslu, na izletu konzumirajte hranu koja je spremljena kod kuće( sendvič, salata, pita, proja i sl.) ili kupiti voće, jogurt, voćni sok, integralnu kiflu.
Umesto konzerviranog povrća (kiseli kupus, turšija, kiseli krastavci, konzervirana cvekla i sl), koristite sveže i smrznuto povrće kojeg sada ima u izobilju i tokom zimskih meseci.
Koristiti što manje suhomesnatih proizvoda, a za večeru ili doručak možete uzeti komad mesa od ručka, zatim jaje ili pak neslani sir.
Umesto hleba koji je često slan, u nekom obroku u toku dana koristite zamene za hleb : pirinač, krompir, pahuljiceod žitarica, kuvane žitarice, kačamak ili peciva bez soli.
Zašto je važno uzimati tablete za zaštitu od stomačnih tegoba ?

Uz primenu kortikosteroida neophodno je uzimati terapiju za zaštitu stomačnih tegoba.Uzimati ih uz hranu. Preporučuje se dijetalna ishrana, bogata proteinima, sa smanjenim unosom ugljenih hidrata i količine soli.

Ukoliko imate gorušicu ili druge simptome gastroezofagealnog refluksa:

Izbegavajte velike masne obroke.
Nemojte jesti 3-4 sata pre odlaska na spavanje.
Izbegavajte pušenje, alkohol i kafu.
Neposredno posle obroka, odmorite se u uspravnom položaju i izbegavajte savijanje i intezivne fizičke aktivnosti posle obroka.
Izbegavajte kiselu i jako začinjenu hranu.
Uzmite 3-5 manjih obroka u toku dana.
Kako reagovati ako dođe do pojačanog apetita?

Lekovi iz grupe kortikosteroida mogu uzrokovati pojačan apetit i porast telesne mase.
Trudite se da u ishrani koristite puno povrća i voća.
Konzumirajte umerene količine proizvoda od celog zrna žita, mršavih mesa i ribe,mlečnih proizvoda sa smanjenim sadržajem masti i biljnih ulja.
Hranu pripremajte kuvanjem, kuvanjem na pari, dinstanjem, pečenjem u rerni. Namirnice nemojte pržiti ni pohovati.
Izbegavajte proizvode od belog brašna, masna mesa i mesne prerađevine, mlečne proizvode sa velikim procentom masti, punomasne sireve i namaze, slatkiše, grickalicei sokove.
Ukoliko primetite da naglo dobijate na težini obratite se svom lekaru koji će Vas uputiti u Savetovalište za ishranu.
Kako utiču kortikosteroidi na nivo šećera u krvi?

Kortikosteroidi imaju snažan uticaj na pojačano stvaranje ugljenih hidrata u organizmu, a mogu uticati na lošiju regulaciju nivoa šećera u krvi. Neophodno je da se iz ishraane isključe namirnice koje su bogate ugljenim hidratima.
Ukoliko dođe do porasta nivoa šećera u krvi, obratite se svom lekaru koji će vas uputiti u Savetovalište za ishranu i gde će Vam biti propisana adekvatna dijeta.
Zašto je bitna nadoknada kalcijuma i kalijuma?

Konzumirajte dovoljne količine mlečnih proizvoda jer kortikosteroidi u dugotrajnoj terapiji mogu indukovati ubrzanu osteoporozu, zbog toga ishrana treba da bude bogata mlečnim proizvodima.
Takođe je neophodna svakodnevna nadoknada kalijuma u vidu tableta ili kalijum hlorid praška.